Så fast en borg

Et møde med den danske salme 2017
3.-6. klasse
Kristendomskundskab, dansk, historie, musik, billedkunst og madkundskab.

Dette års ”møde med den danske salme” tager udgangspunkt i 1517, hvor Martin Luther slog sine 95 teser op på døren til slotskirken i Wittenberg. 

Takket være Gutenbergs nyeste opfindelse – bogtrykkeriet – spredtes Luthers teser som ringe i vandet til det meste af Europa.  

”Så fast en borg” leder umiddelbart tankerne hen på middelalderens flotte forsvarsværker. Måske var det sådan et fæstningsværk, Luther havde i tankerne, da han skrev  salmen ”Vor Gud han er så fast en borg”, på det tidspunkt hvor han var midt i opgøret med den katolske kirke.
NIVEAUDELING
Salmesangsmaterialet er niveaudelt, så man kan arbejde på 3.-4. klasses niveau eller på 5.-6. klasses niveau. 

LÆSETEATER
Som noget nyt, har vi i år valgt at krydre ”Et møde med den danske salme” med tre læseteatre, der levendegør udvalgte begivenheder fra reformationen. Med simple kostumer kan man i klassen opføre disse, uden først at øve replikkerne, da eleverne står med manuskriftet. 

EVALUERINGSSPIL
”Så fast en borg” kan afsluttes med evalueringsspillet ”Lutheriet – et spil om reformationen”. 

CD
Materialet vedlægges en CD, hvor alle salmer er indspillet af Billund Pigekantori under ledelse af Christine Toft Kristensen. 

PLAKAT
Årets plakat er en oplysende planche om Luther og reformationen.

Man kan bestille salmesangsprojektet gennem hele skoleåret, men hvis man vil deltage i salmesang i Ribe domkirke i november, bedes man dog bestille salmesangsprojektet senest d. 15. september.