Fra vugge til grav - om ritualer

7.- 10. klasse
Kristendom, dansk og historie

Ritualer er noget, der hører livet til. Vi møder dem mange steder i hverdagen, og uden at vi tænker over det, praktiserer vi måske en hel del af dem selv. Når vi giver hånd, kaster salt over skulderen, synger med på nationalsangen ved landskampe, eller fejrer fødselsdag, jul og nytår.

I de fleste kulturer forbinder man livets overgange med ritualer. At udvikle sig fra barn til voksen, blive gift og dø, er overgange, der kan være forbundet med problemer og kriser. I de situationer kan ritualer være med til at hjælpe mennesker i det kaos, der opstår, når livet forandrer sig.

Dette materiale beskæftiger sig med de ritualer, der hører med til livets overgange, fra vugge til grav. Det tager udgangspunkt i de ritualer, der bruges i Den danske Folkekirke. Men der er også udblik til andre religioner, og ritualer, der ikke forstår sig selv som religiøse.

Der sættes fokus på dåb, nadver, konfirmation, bryllup og begravelse. Den historiske baggrund gennemgås, og der trækkes linjer op til nutiden, så eleverne får en forståelse for, hvorfor ritualerne har deres bestemte form, og hvad de egentlig betyder.

Til hvert afsnit er der knyttet forskellige opgaver, spørgsmål og spil, så eleverne både får mulighed for at reflektere over stoffet og arbejde med de enkelte ritualer på en kreativ måde.